שמן ארגן-עץ הארגן- העץ ידוע בקרב הברברים בכינויו “Tree of Life” "עץ החיים" על שום הסגולות הרפואיות שמייחסים לשמן שמופק ממנו.
http://www.tapuz.co.il/blog/net/ViewEntry.aspx?entryId=1569224&skip=1
אחת התופעות היפות והמעניינות במרוקו הם הקואופרטיבים הנשיים שנוסדו באזורים מרוחקים, למען נשים. ארגונים אלה מעסיקים נשים בלבד, ברבריות רובן ככולן ומאפשרים להן פרנסה תוך שילוב השמירה על ילדיהם. אחד התחומים בהם פועלים ארגונים אלו הוא הפקת שמן הארגאן המיוחד למרוקו ונחשב לאחת ממתנות הטבע הייחודיות למרוקו.
מיקומה של מרוקו בין הים התיכון לאוקיינוס האטלנטי ולמדבר הסהרה, עשו אותה לבית גידול של צמחים מיוחדים. הבולט ביניהם הוא עץ הארגאן. הארגאן כולל למעלה מאלף מינים אשר גדלים רובם ככולם באזורים הטרופיים והלחים. המין הגדל במרוקו (argania spinosa) הוא היחיד שהסתגל לאקלים יבש ולתנאים קשים של חום, והוא מסתפק במעט מים ובקרקע דלה. תפוצתו בעיקר בדרום ובפסגות של מול האטלס עד לשיפוליו הדרומיים של האטלס הגבוה הוא כמעט ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם.רבים מתושבי מרוקו עצמם מעולם לא שמעו על הארגאן מכיוון שהוא גדל רק בדרום-מערב המדינה, בעמק השוכן בין העיר אגאדיר לטסווירה. אך באזור שהוא גדל ישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה.
יש הסבורים שהארגאן הוא שריד מהעידן הטריאטרי בכדור הארץ, שהסתיים לפני כ-1.6 מיליון שנים, והיום הוא צומח אך ורק במקומות ספורים בעולם. לדעת בוטנאים רבים עץ הארגאן הינו שריד של צמחייה תת-טרופית שכיסתה את אירופה וחלקים מצפון אפריקה עד לפני 25 מליון שנה. הוא מגיע לגובה 6-10 מ` גופו רחב וענפיו קוצניים. העץ הקשוח, קמל ואיננו מניב פרי בתקופות ממושכות של בצורת. אך למרות זאת מעולם לא היה ניסיון רחב היקף להנביט אותו מזרעים או מייחורים. משום כך קיים חשש שהעץ, עלול להיכחד. יחד עמו ייעלם גם השמן יקר הערך שמופק בעזרתן האדיבה של העיזים.
העץ ידוע בקרב הברברים בכינויו “Tree of Life” "עץ החיים" על שום הסגולות הרפואיות שמייחסים לשמן שמופק ממנו. בעמק הסוס בלבד ישנם כ- 21 מליון עצים. תוחלת החיים של העץ יכולה להגיע ל 200 שנה. השורשים של העץ מתפשטים לעומק רב ובכך מונעים סחיפה של הקרקע פלישה והתפשטות של מדבר הסהרה. הפריחה של העץ מתרחשת באביב וצבעה צהוב ולעיתים לבן, מפריחה זו נובע הפרי דמוי הזית. הפירות גלעיניים ומוארכים עטופים בציפה ירוקה, המצהיבה לעת הבשלתה. גלעיני הפרי עשירים מאוד בשמן. השמן בריא מאוד גם לצרכי תזונה וגם לצרכי רפואה וקוסמטיקה. בצפון מרוקו נטועים הרבה מאוד עצי ארגאן, וזוהי אחת ממתנות הטבע הייחודיות למרוקו. היבול הממוצע לעץ אחד הוא כ- 8 ק"ג לשנה, כ- 128,000 טון פרי לעצים במרוקו .
מתוך הכרה בייחודו של העץ, מתוך החשש להכחדתו, הכיר אונסקו בשנת 1999 ביערות הארגאן, שטח של כ-26 מיליון דונם, בין האוקיינוס האטלנטי להרי האטלס, כעל"שמורת ביו-ספירה", ומממן את ההוצאות הכרוכות בשימור עצי הארגאן כשמורות טבע בינלאומיות . הדבר הביא גם להתערבותם של ארגון אונסק"ו, נסיך אירופי, הנסיך אלברט השני ממונקו, כמה שפים וצבא של גבירות שהתפעלו מהסגולות הבריאותיות המיוחסות לשמן. הברית המשונה הזאת מקווה שעל ידי יצירת ביקוש בינלאומי לשמן האקזוטי היא תצליח לעורר מודעות לערכם של העצים בקרב התושבים המקומיים, וכך תעודד אותם לפעול למיתון היקף הרעייה של העיזים וצמצום כריתת העצים לצורכי חימום.
תגובות
הוסף רשומת תגובה