דילוג לתוכן הראשי

עץ הארגן Argan שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני

עץ הארגן (Argan) שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני
מאת חופים - מדריך טיולים שמואל אזנקוט (פרטים בתחתית העמוד
הכותב: שמואל אזנקוט מורה דרך.
שם אנגלי: Argan 
שם בוטני: Argania spinosa
 
עץ הארגן – Argan,  הוא צמח ממשפחת - Sapotaceae. ,  עץ אנדמי ממרוקו שבדרום המערב -  אגדיר איסוורה מראקש ובחבל טינדוף שבאלג'יריה - Algeria , ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם. העץ גדל אך רק בדרום-מערב המדינה, וישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה. הארגן הוא עץ קוצני הגדל בתנאים קשים של חום, יובש וקרקע דלה.   
   
פרי עץ הארגן דומה לזית גדול יותר ארוך מעט ועגול . בפרי יש גלעין שקליפתו קשה במיוחד ובתוכו זרע ולעיתים שניים או שלשה זרעים. מהזרעים מפיקים את שמן הארגן המשמש את המקומיים בעיקר למאכל. ההפקה נעשית ע"י נשים בשיטה מסורתית אשר כרוכה בעבודה רבה, כיום מפיקים את שמן ארגן ע"י כבישה באמצעות ציוד מכני. השיטה הידנית והמסורתית קיימת בעיקר לצורכי  לתיירות וצריכה מקומית.

בנוסף לייצור שמן הארגן למאכל , לשמן הארגן יש מספר שימושים כתכשירים רפואיים וסגולות מרפא משמש חומר מרפא לפצעים על פני העור וערך תזונתי ומונע מחלות לב .
משמש באופן פנימי כדי להילחם נגד שיגרון כאבי פרקים וכולסטרול גבוה ועשיר בויטמין E.
משמש ללידה נגד אקנה נגד אבעבועות רוח. שמן הארגן מיטיב עם עור יבש ויש הטוענים שהא מעכב הופעת קמטים. שמן הארגן משמש גם כמרכך שיער וכמחזק ציפורניים.

עץ הארגן - Argan הוא עץ עם ענפים קוצניים ולכן שמו spinosa  שפירושו " קוצני " .
גובהו של העץ כ  8-10 מטר ויש עצים  מעל 15 מטר . העץ יכול לחיות כ 150-200 שנים . העץ גדל באזורים שנמצאים בגובה פני הים עד כ 1500 מטר מעל וגם נמצא באזורים בהם כמות המשקעים משתנה מאוד.

עץ הארגן  מותאם בצורה מושלמת לדרום מערב מרוקו הצחיח. צללית  העץ רחבה ועגולה, מסוקס, מעוותת וקצר למדי , לעתים קרובות מורכב מכמה חלקים .כיום, הריכוז הגדול ביותר של עץ הארגן נמצא בעמק הסוס  שבו מכסה כמעט 800 קמ"ר וכ- 14% מיערות מרוקו. הסטורית, נראה שעץ הארגן שריד במרוקו מהתקופה השלישון  לפני 65 מיליון שנים,  כאשר האקלים היה חם  והצליח לשרוד ,לאחר מכן התפרס על פני שטחים גדולים, במרוקו ועד מערב אלג'יריה .

העץ קשה מאוד , שנקרא Iron wood ולכן המרוקנים  מכנים אותו " עץ הברזל" או "עץ החיים"  משמש בעיקר כעצים להסקה. שורשי העץ מתפשטים לעומק וניזונים ממי תהום ומונעים סחף של הקרקע.
אוכלוסיית הברברים שבאטלס משתמשת  בשמן ארגן למזון וגם לסגולותיו  הקוסמטיות. שמן הארגן  עם תה , דבש מלווה מוצע לאורחים כאות להכנסת אורחים שבעמק הסוס Souss .
 

פרי העץ

פרי העץ
הפריחה של הפרי  באפריל – פרח בגוון לבן.
הפרי בגוון צהוב וירקרק בחודשי מאי ויוני .
הפרי בשל רק כעבור יותר משנה, בין יוני ליולי של השנה שאחרי הפריחה ובגוון סגלגל
הפרי מבשיל ובגוון צהוב חום, המכיל אגוז שניים או שלושה גרעינים.
עץ הארגן מייצר כ 8 קילו בשנה. העלים נאכלים על ידי גמלים ועזים.
 
 

שמן הארגן



עיזים על עץ הארגן
הנתונים הנוכחיים של מחקר מדעי על שמן ארגן טוענים שזה תורם לפיתוח כלכלי חדש במרוקו ובעולם . מעל 2000 אנשים עובדים בקואופרטיבים המרוקאים ומוקדשים לשמן הארגן .התפוקה השנתית היא כ 2500 – 4000 טון בשנה.

כמות של כ 38 ק"ג של פירות שווה ערך של 2.6 ק"ג של שקדים כדי לייצר 1 ליטר של שמל הארגן . לציין שניצול הפרי הוא מקסימלי . הגרעין ליצור השמן , הקליפה למאכל בעלי חיים והיתרה משמשת להסקה או קטורת המדיף ריח של הדרים.

העץ באזור האטלס נמצא בסכנת הכחדה בשל ריבוי העדרים של עזים וגמלים הנוגסים במטעי עצי הארגן .  היערות של עצי הארגן בשטח של כ-8,300 קמ"ר, והם מוגדרים בשמורה ביוספרית של אונסק"ו , הכרה של  אונסקו בשנת 1999.

מפת אזורים בהם עץ הארגן גדל במרוקו      
גובה העץ יכול להגיע  8-15 מטר

פריחת העץ באפריל
פרי הארגן - אורך 2-4 ס"מ ובקוטר 1.5-3 ס"מ
מיתולוגיה מקומית או מסורת קיימת !
עזים תלויות על עץ הארגן -  ועל  כך נספר בטיול "גימיק תיירותי " או שיטה מסורתית וסיוע ליצור תהליך  שמן הארגן.

תמונות של מפעל מסורתי ליצור שמן הארגן – הסבר ותיאור יצור השמן יעשה במפעל.
 תודה ל: שמואל אזנקוט  http://www.fede-maroc.org/%D7%A9%D7%9E%D7%9F
-%D7%94%D7%90%D7%A8%D7%92%D7%9F.html

 

תגובות

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טרפש מרוקאי, כמהין , טרפש מרוקאי להשיג במרפא הבושם-04-9952122

טרפש מרוקאי -הכמהין או בשמה המרוקני: טרפש. הכמהין היא פקעת הגדלה בארץ בנגב המערבי בעיקר בצאלים לזמן קצוב ואפשר לאתר אותה תחת שיח השמשון. בשוק בבאר שבע אפשר למצוא בעונה את הבדואים מצויידים בדליים מלאים בכמהין כשמחירן עשוי להאמיר לכדי 100 ויותר ש"ח. קטיף הכמהין הופך להיות חווייה בפני עצמה משום שלא ניתן למצוא אותה בקלות, אלא בחיפוש שיטתי, יש להצטייד בסכין חדה על מנת לחפור מתחת לשיח ולהוציא אותה בעדינות. בצרפת ובאיטליה מאמנים כלבים וחזירים למצוא את הכמהין השחור על ידי הרחה של הפטרייה שמפרישה ריח מיוחד במינו. אבל שם מחירה לא יסולא בפז,ובכל זאת אנשים לא מוותרים עליה במסעדות, כשהיא מפארת מנות יוקרתיות.ובארץ מפליאים בני העדה המרוקאית בתבשיל הכבש עם הכמהין - כשהטעם הוא לעילא. כמהין טרפש מרוקאי טבול בשמן כמהין משובח ביותר ניתן להזמין במרפא הבושם בע"מ. 04-9952122

הזהב מהדרום :עץ הארגן הישראלי מניב פרי והשמן ארגן האיכותי כבר כאן!

הזהב מהדרום :עץ הארגן הישראלי מניב פרי והשמן ארגן האיכותי כבר כאן! #שמן_ארגן #שמן_ארגן: שמן ארגן #שמן_מרוקאי לא מיועד רק למי שמוקיר עור מושלם ושיער מבריק. סגולות הבריאות של שמן ארגן מוכרים היום גם על ידי הקהילה המדעית. שמן ארגן עשיר בחומצות שומן חיוניות ונוגדי חמצון כאחד. מהם כל יתרונות הבריאות והיופי של שמן ארגן? שמן הארגן המרוקאי כבש את מוצרי הטיפוח לשיער, הודות להיותו עשיר בויטמין E , מינרלים וחומצות שומן – אומגה 9 ואומגה 6 החודרים אל השערה ומעניקים לה חוזק ורכות. השמן מופק בתהליך מסורתי בכבישה קרה השומר על תכונותיו העשירות. השמן מיועד לשיער ומגן עליו מפני נזקי מזג האוויר ומזהמים, מסייע לחיזוק שורשי השיער, מניעת קשקשים, מטפל ביובש הקרקפת והשיער ומסייע לאיחוי קצוות מפוצלים. שימוש מתמיד בשמן לאחר הרחצה יעניק לשיערך את הברק והבריאות שאבדה לו. מה יש בו? שמן ארגן, שמן חוחובה, ויטמין E, תמציות ריח. הוראות שימוש: אחרי המקלחת, לשים מעט שמן על כפות הידיים, לשפשף זו בזו ולמרוח על שיער רטוב מהקצוות ועד לשורש. לא לבליעה שמן ארגן לשיער יבש ופגום (שיער דהוי יבש, שיער דליל או שיער עם קצוות מפ

עץ הארגן בארץ הקודש:בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים בארץ,

ומה אצלנו? בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים  בארץ,  ובמקביל למדנו אודות העץ והפרי את הדברים הבאים: העץ עמיד מאד ליובש ושורד יפה גם לאחר תקופות ארוכות ללא  השקיה. הוא נכנס למעין תרדמה ומתעורר עם חידוש ההשקיה או  עם ירידת גשם.  העץ עומד ללא בעיה בטמפרטורות של עד מינוס 7 מ"צ, כמו גם  בטמפרטורות גבוהות של ע ד 46 מ"צ ובלחות אוויר יחסית מאד נמו כה.  לעץ עמידות חלקית למליחות שעיקרה סידן, מגנזיום וסולפטים,  ורגישות גבוהה יותר למליחות של נתרן וכלוריד. העץ נכנס לפוריות ארבע-חמש שנים לאחר הנטיעה והיבולים מש תנים בצורה דרמטית מעץ לעץ: החל ב-0 יבול ועד ל-1 ק"ג שמן/ עץ/שנה - יבול שקיבלנו בעץ שגדל בתחנת המחקר ברמת הנגב. יש  שמועות שבוררו בארץ עצים המניבים 3-2 ליטר שמן/עץ/שנה.  עץ הארגן גדל מצוין בכל רחבי הארץ, ממושב אלמגור באזור הכנרת,  מעט דרומה דרך מעגן מיכאל וגבעת עדה, דרך קיבוץ גבים ועד רמת  נגב וחבל הבשור. התפתחות העצים בקטורה שבערבה הדרומית ביזנונית, כנראה בגין מליחות של dS/m 4, סולפטית בעיקרה, עם סידן ומגנזיום כקטיונים