דילוג לתוכן הראשי

argan-שמן ארגן - המרוקאים משתמשים בשמן שמופק מזרעיו בעיקר למזון, טיגון וקוסמטיקה, ולטענתם מדובר בשמן הטוב בעולם. ואכן, במחקר..

ארגן - עץ בעל פרי פוטנציאלי
לייצור שמן איכותי..
יוסי מזרחי / המחלקה למדעי החיים, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
הארגן, או בשמו 'הארגן הקוצני', הוא עץ אנדמי למרוקו. המרוקאים
משתמשים בשמן שמופק מזרעיו בעיקר למזון, טיגון וקוסמטיקה,
ולטענתם מדובר בשמן הטוב בעולם. 


ואכן, במחקר נמצא צידוק לטענות הנ"ל :Yaghmur et al., 1999; Yaghmur et al., 2001 
אגב, מומחי קוסמטיקה מהעולם הריחו ריח טוב ועדין ביותר בפרי הבשל
שבחלקה שבבאר שבע ולדבריהם, החומר הריחני מתאים להפקת בושם איכותי..
העץ מסוגל להפרות את עצמו, אך בהפריה זרה מספר הפירות החוז
נטים רב הרבה יותר. משמעות הדבר היא, שכדי להבטיח יבול מקסיז
מלי יש לנטוע במטע זנים שונים, לקבלת הפריה הדדית  (Nerd et
al., 1994, Nerd et al., 1998).הפרח דומה מאד לפרח הספודילה, אך קטן יותר וההפריה 
מתבצעת בעיקר באמצעות חרקים. לפרח שלוש שחלות ובדרך כלל 
רק אחת חונטת לזרע. ישנם גנוטיפים שחונטים אפילו שלושה זרעים 
לבית גלעין, וכמובן מייצרים יותר שמן לק"ג פרי שנאסף Nerd etal., 1994, Nerd et al., 1998
הפרי עצמו הוא ענבה דמוית שזיף, 
בשרו מכיל כמויות גדולות של סוכר, %23, המושך אליו את זבוב הים 
התיכון. בפרי יש גם חומר מר שלא מאפשר צריכה שלו במצב טרי. 
דופן בית הגלעין קשה, אך ניתן לפצחה במכשירים בהם מפצחים את 
אגוז המקדמיה, למשל. כאשר הפרי מבשיל הוא נושר על הקרקע, כך 
שאפשר לאסוף אותו באמצעות מיכון.בעולם, בעיקר בצרפת, 
נערכו מחקרים אודות השמן ותכונותיו וגם הם מאששים שמדובר בשמן איכותי ביותר. 
בארץ יש שוק צרכנים מוכח של יוצאי מרוקו, כאשר את תכונותיו הסגוליות של שמן הארגן 
מגלה אט אט אוכלוסיה נוספת. במרוקו נוהגות העזים בטבע לטפס על העצים, 
לאכול את הפרי ולהפריש את בתי הגלעין בגלליהן. הרועים 
אוספים את אלה מבין הגללים ומעבירים אותם למפיקי השמן. שם 
מפוצחים בתי הגלעין, הזרעים עוברים קלייה - פעולה שמפתחת את 
הארומה המיוחדת של השמן. לאחר טחינה וסחיטה מתקבל השמן 
המפורסם, שנמכר במחירים גבוהים )רימון, 2007
קיימים דיווחים גם על תכונות רפואיות שנמצאו בשמן הארגן Berrougui et al., 2003. 
בעקבות עקירת עצי ארגן מהבר ושימוש בעץ החזק במיוחד 
בעבר שמו הלטיני היה A. sideroxylon, 'עץ הברזל' נרשמה ירידה בכמויות 
השמן המופקות, והתופעה של מיהול שמן הארגן בשמנים אחרים 
נפוצה ביותר.
ההמשך מיד..

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טרפש מרוקאי, כמהין , טרפש מרוקאי להשיג במרפא הבושם-04-9952122

טרפש מרוקאי -הכמהין או בשמה המרוקני: טרפש. הכמהין היא פקעת הגדלה בארץ בנגב המערבי בעיקר בצאלים לזמן קצוב ואפשר לאתר אותה תחת שיח השמשון. בשוק בבאר שבע אפשר למצוא בעונה את הבדואים מצויידים בדליים מלאים בכמהין כשמחירן עשוי להאמיר לכדי 100 ויותר ש"ח. קטיף הכמהין הופך להיות חווייה בפני עצמה משום שלא ניתן למצוא אותה בקלות, אלא בחיפוש שיטתי, יש להצטייד בסכין חדה על מנת לחפור מתחת לשיח ולהוציא אותה בעדינות. בצרפת ובאיטליה מאמנים כלבים וחזירים למצוא את הכמהין השחור על ידי הרחה של הפטרייה שמפרישה ריח מיוחד במינו. אבל שם מחירה לא יסולא בפז,ובכל זאת אנשים לא מוותרים עליה במסעדות, כשהיא מפארת מנות יוקרתיות.ובארץ מפליאים בני העדה המרוקאית בתבשיל הכבש עם הכמהין - כשהטעם הוא לעילא. כמהין טרפש מרוקאי טבול בשמן כמהין משובח ביותר ניתן להזמין במרפא הבושם בע"מ. 04-9952122

הזהב מהדרום :עץ הארגן הישראלי מניב פרי והשמן ארגן האיכותי כבר כאן!

הזהב מהדרום :עץ הארגן הישראלי מניב פרי והשמן ארגן האיכותי כבר כאן! #שמן_ארגן #שמן_ארגן: שמן ארגן #שמן_מרוקאי לא מיועד רק למי שמוקיר עור מושלם ושיער מבריק. סגולות הבריאות של שמן ארגן מוכרים היום גם על ידי הקהילה המדעית. שמן ארגן עשיר בחומצות שומן חיוניות ונוגדי חמצון כאחד. מהם כל יתרונות הבריאות והיופי של שמן ארגן? שמן הארגן המרוקאי כבש את מוצרי הטיפוח לשיער, הודות להיותו עשיר בויטמין E , מינרלים וחומצות שומן – אומגה 9 ואומגה 6 החודרים אל השערה ומעניקים לה חוזק ורכות. השמן מופק בתהליך מסורתי בכבישה קרה השומר על תכונותיו העשירות. השמן מיועד לשיער ומגן עליו מפני נזקי מזג האוויר ומזהמים, מסייע לחיזוק שורשי השיער, מניעת קשקשים, מטפל ביובש הקרקפת והשיער ומסייע לאיחוי קצוות מפוצלים. שימוש מתמיד בשמן לאחר הרחצה יעניק לשיערך את הברק והבריאות שאבדה לו. מה יש בו? שמן ארגן, שמן חוחובה, ויטמין E, תמציות ריח. הוראות שימוש: אחרי המקלחת, לשים מעט שמן על כפות הידיים, לשפשף זו בזו ולמרוח על שיער רטוב מהקצוות ועד לשורש. לא לבליעה שמן ארגן לשיער יבש ופגום (שיער דהוי יבש, שיער דליל או שיער עם קצוות מפ

עץ הארגן בארץ הקודש:בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים בארץ,

ומה אצלנו? בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים  בארץ,  ובמקביל למדנו אודות העץ והפרי את הדברים הבאים: העץ עמיד מאד ליובש ושורד יפה גם לאחר תקופות ארוכות ללא  השקיה. הוא נכנס למעין תרדמה ומתעורר עם חידוש ההשקיה או  עם ירידת גשם.  העץ עומד ללא בעיה בטמפרטורות של עד מינוס 7 מ"צ, כמו גם  בטמפרטורות גבוהות של ע ד 46 מ"צ ובלחות אוויר יחסית מאד נמו כה.  לעץ עמידות חלקית למליחות שעיקרה סידן, מגנזיום וסולפטים,  ורגישות גבוהה יותר למליחות של נתרן וכלוריד. העץ נכנס לפוריות ארבע-חמש שנים לאחר הנטיעה והיבולים מש תנים בצורה דרמטית מעץ לעץ: החל ב-0 יבול ועד ל-1 ק"ג שמן/ עץ/שנה - יבול שקיבלנו בעץ שגדל בתחנת המחקר ברמת הנגב. יש  שמועות שבוררו בארץ עצים המניבים 3-2 ליטר שמן/עץ/שנה.  עץ הארגן גדל מצוין בכל רחבי הארץ, ממושב אלמגור באזור הכנרת,  מעט דרומה דרך מעגן מיכאל וגבעת עדה, דרך קיבוץ גבים ועד רמת  נגב וחבל הבשור. התפתחות העצים בקטורה שבערבה הדרומית ביזנונית, כנראה בגין מליחות של dS/m 4, סולפטית בעיקרה, עם סידן ומגנזיום כקטיונים