argan-שמן ארגן - המרוקאים משתמשים בשמן שמופק מזרעיו בעיקר למזון, טיגון וקוסמטיקה, ולטענתם מדובר בשמן הטוב בעולם. ואכן, במחקר..
ארגן - עץ בעל פרי פוטנציאלי
לייצור שמן איכותי..
לייצור שמן איכותי..
יוסי מזרחי / המחלקה למדעי החיים, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

משתמשים בשמן שמופק מזרעיו בעיקר למזון, טיגון וקוסמטיקה,
ולטענתם מדובר בשמן הטוב בעולם.
ואכן, במחקר נמצא צידוק לטענות הנ"ל :Yaghmur et al., 1999; Yaghmur et al., 2001
אגב, מומחי קוסמטיקה מהעולם הריחו ריח טוב ועדין ביותר בפרי הבשל
שבחלקה שבבאר שבע ולדבריהם, החומר הריחני מתאים להפקת בושם איכותי..
העץ מסוגל להפרות את עצמו, אך בהפריה זרה מספר הפירות החוז
מלי יש לנטוע במטע זנים שונים, לקבלת הפריה הדדית (Nerd et
al., 1994, Nerd et al., 1998).הפרח דומה מאד לפרח הספודילה, אך קטן יותר וההפריה
מתבצעת בעיקר באמצעות חרקים. לפרח שלוש שחלות ובדרך כלל
לבית גלעין, וכמובן מייצרים יותר שמן לק"ג פרי שנאסף Nerd etal., 1994, Nerd et al., 1998
הפרי עצמו הוא ענבה דמוית שזיף,
בשרו מכיל כמויות גדולות של סוכר, %23, המושך אליו את זבוב הים
התיכון. בפרי יש גם חומר מר שלא מאפשר צריכה שלו במצב טרי.
דופן בית הגלעין קשה, אך ניתן לפצחה במכשירים בהם מפצחים את
אגוז המקדמיה, למשל. כאשר הפרי מבשיל הוא נושר על הקרקע, כך
שאפשר לאסוף אותו באמצעות מיכון.בעולם, בעיקר בצרפת,
נערכו מחקרים אודות השמן ותכונותיו וגם הם מאששים שמדובר בשמן איכותי ביותר.
בארץ יש שוק צרכנים מוכח של יוצאי מרוקו, כאשר את תכונותיו הסגוליות של שמן הארגן
מגלה אט אט אוכלוסיה נוספת. במרוקו נוהגות העזים בטבע לטפס על העצים,
לאכול את הפרי ולהפריש את בתי הגלעין בגלליהן. הרועים
אוספים את אלה מבין הגללים ומעבירים אותם למפיקי השמן. שם
מפוצחים בתי הגלעין, הזרעים עוברים קלייה - פעולה שמפתחת את
הארומה המיוחדת של השמן. לאחר טחינה וסחיטה מתקבל השמן
המפורסם, שנמכר במחירים גבוהים )רימון, 2007
קיימים דיווחים גם על תכונות רפואיות שנמצאו בשמן הארגן Berrougui et al., 2003.
בעקבות עקירת עצי ארגן מהבר ושימוש בעץ החזק במיוחד
בעבר שמו הלטיני היה A. sideroxylon, 'עץ הברזל' נרשמה ירידה בכמויות
השמן המופקות, והתופעה של מיהול שמן הארגן בשמנים אחרים
נפוצה ביותר.
ההמשך מיד..
תגובות
הוסף רשומת תגובה