דילוג לתוכן הראשי

תהליך הפקת השמן מתחיל בקלית האגוזים; כאשר מתפתחת ארומה כובשים את האגוזים בכבישה קרה וסוחטים את השמן. השמן משמש למאכל – יש הטוענים שהוא השמן הטוב בעולם,

תהליך הפקת השמן מתחיל בקלית האגוזים; כאשר מתפתחת ארומה כובשים את האגוזים בכבישה קרה וסוחטים את השמן. השמן משמש למאכל – יש הטוענים שהוא השמן הטוב בעולם,

פרופ' יוסי מזרחי -המחלקה למדעי החיים והמ


כונים למחקר שימושי
אוניברסיטת בן-גוריון בנגב 
השם הבוטני : Argania spinosa, משפחת הספוטיים Sapotaceae – עץ ירוק-עד. 
מולדת עץ הארגן בצפון אפריקה, באיזורים בהם כמות המשקעים נעה בין 150 
ל- 450 מ"מ גשם. האוכלוסיה הטבעית הולכת ונכחדת כי העץ משמש גם לבעירה, כעץ הסקה, בנוסף לניצול העצה בתור עץ מעולה לנגרות. 
בארץ ידועים עצים ותיקים רק במקוה-ישראל, וחומר הריבוי הראשון הגיע מעצים אלה. בינתיים הגיע חומר מחו"ל; אבינועם נוסע למרוקו בחודש מאי לארגן עוד ארגן. העצים אשר שתלנו בקטורה וברמת-נגב (בטיפול המסור של איליין ואיציק דוד בהתאם – תודות לשניהם!) בשנת 1986 התפתחו יפה וכבר מניבים מאז 1989. 
אגרוטכניקה. מהזרעים מקבלים 100% נביטה ובגיל 3 מתחילה פריחה וחנטה. עצים מבוגרים ברמת-נגב אשר קיבלו השקיה במים מליחים הראו סימני ניוון כבר אחרי 3 חודשים והיה צריך לחזור ולהשקות במים רגילים. בנאות-הכיכר, לעומת זאת, לא נפגעו העצים ממי ההשקיה המליחים, אולי יש השפעה להרכב הקרקע במקומות השונים. העצים עמידים לקרה, לא נפגעו ברמת-נגב בטמפרטורות 
-7 מעלות C (מינוס שבע!) על הקרקע. 
ניתן להרכיב עצי ארגן כאשר יתגלו טיפוסים מצטיינים. יש רגישות למחלות קרקע (פוזריום) ויהיה צורך לברר כנות עמידות למחלות אלו. 
הפרי. יש בפרי זרע אחד, שניים או שלושה; נמצא שיש התאם חיובי מובהק (קורלציה) בין מספר הזרעים לגודלו ומשקלו של הפרי. תכונה זו אינה גנטית ומשתנה משנה לשנה בהתאם לתנאי הגידול. הפירות נושרים לבד ואין צורך לקטפם; יש לאספם מהקרקע. האגוז מר ואינו ניתן לאכילה. את העץ צריך לעצב עם גזע (ולא כשיח) כדי לאפשר גישה נוחה תחתיו. במקורו העזים רועות בעצים ואוכלות את הפרי – האגוזים מופרשים עם הגללים, הרועים אוספים את הגרעינים ומפצחים אותם בבית. תהליך הפקת השמן מתחיל בקלית האגוזים; כאשר מתפתחת ארומה כובשים את האגוזים בכבישה קרה וסוחטים את השמן. השמן משמש למאכל – יש הטוענים שהוא השמן הטוב בעולם, העולה באיכותו אף על שמן הזית – וגם בתעשית הקוסמטיקה. כמות החלבון גדולה, כ- 44%, יש פוטנציאל להפקת כוספה מפסולת הכבישה (גפת) לתעשית המזון לאדם או בעלי חיים. 
בשמן - בצרפתית : Huile d’Argan = זית ארגן (ערבית) – אחוז גבוה מאד של חומצות שומן בלתי רוויות, אשר לפי התיאוריות הרווחות כיום חשוב לצרוך אותן לשם שמירת הבריאות. מחירו בארץ כ- 120 שקל לליטר והוא מיובא מצרפת. אגב, שמן זה היה מיועד במקור לתעשית הקוסמטיקה, ולכן לא עבר תהליך קלייה לפני המיצוי. 
יבולים. יש עצים אשר הניבו 25 ק"ג פרי יבש; בנטיעת 60 עצים לדונם זה יהיה 
שווה-ערך ל- 60 ק"ג שמן לדונם.

תגובות

  1. Hard Rock Hotel & Casino | Mapyro
    Hard Rock Hotel & Casino in Monticello, 경주 출장마사지 NY. 08401 US. 나주 출장안마 Find reviews 아산 출장안마 and ratings for 오산 출장샵 Hard Rock Hotel & Casino in Monticello, 밀양 출장마사지 NY.

    השבמחק

הוסף רשומת תגובה

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טרפש מרוקאי, כמהין , טרפש מרוקאי להשיג במרפא הבושם-04-9952122

טרפש מרוקאי -הכמהין או בשמה המרוקני: טרפש. הכמהין היא פקעת הגדלה בארץ בנגב המערבי בעיקר בצאלים לזמן קצוב ואפשר לאתר אותה תחת שיח השמשון. בשוק בבאר שבע אפשר למצוא בעונה את הבדואים מצויידים בדליים מלאים בכמהין כשמחירן עשוי להאמיר לכדי 100 ויותר ש"ח. קטיף הכמהין הופך להיות חווייה בפני עצמה משום שלא ניתן למצוא אותה בקלות, אלא בחיפוש שיטתי, יש להצטייד בסכין חדה על מנת לחפור מתחת לשיח ולהוציא אותה בעדינות. בצרפת ובאיטליה מאמנים כלבים וחזירים למצוא את הכמהין השחור על ידי הרחה של הפטרייה שמפרישה ריח מיוחד במינו. אבל שם מחירה לא יסולא בפז,ובכל זאת אנשים לא מוותרים עליה במסעדות, כשהיא מפארת מנות יוקרתיות.ובארץ מפליאים בני העדה המרוקאית בתבשיל הכבש עם הכמהין - כשהטעם הוא לעילא. כמהין טרפש מרוקאי טבול בשמן כמהין משובח ביותר ניתן להזמין במרפא הבושם בע"מ. 04-9952122

עץ הארגן Argan שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני

עץ הארגן (Argan) שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני מאת חופים - מדריך טיולים שמואל אזנקוט (פרטים בתחתית העמוד הכותב:  שמואל אזנקוט מורה דרך. שם אנגלי:  Argan  שם בוטני:  Argania spinosa   עץ הארגן –  Argan ,  הוא צמח ממשפחת -  Sapotaceae.  ,  עץ אנדמי ממרוקו שבדרום המערב -  אגדיר איסוורה מראקש ובחבל  טינדוף  שב אלג'יריה  -  Algeria  , ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם. העץ גדל אך רק בדרום-מערב המדינה, וישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה. הארגן הוא עץ קוצני הגדל בתנאים קשים של חום, יובש וקרקע דלה.          פרי עץ הארגן דומה לזית גדול יותר ארוך מעט ועגול . בפרי יש גלעין שקליפתו קשה במיוחד ובתוכו זרע ולעיתים שניים או שלשה זרעים. מהזרעים מפיקים את שמן הארגן המשמש את המקומיים בעיקר למאכל. ההפקה נעשית ע"י נשים בשיטה מסורתית אשר כרוכה בעבודה רבה, כיום מפיקים את שמן ארגן ע"י כבישה באמצעות ציוד מכני. השיט...

עץ הארגן בארץ הקודש:בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים בארץ,

ומה אצלנו? בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים  בארץ,  ובמקביל למדנו אודות העץ והפרי את הדברים הבאים: העץ עמיד מאד ליובש ושורד יפה גם לאחר תקופות ארוכות ללא  השקיה. הוא נכנס למעין תרדמה ומתעורר עם חידוש ההשקיה או  עם ירידת גשם.  העץ עומד ללא בעיה בטמפרטורות של עד מינוס 7 מ"צ, כמו גם  בטמפרטורות גבוהות של ע ד 46 מ"צ ובלחות אוויר יחסית מאד נמו כה.  לעץ עמידות חלקית למליחות שעיקרה סידן, מגנזיום וסולפטים,  ורגישות גבוהה יותר למליחות של נתרן וכלוריד. העץ נכנס לפוריות ארבע-חמש שנים לאחר הנטיעה והיבולים מש תנים בצורה דרמטית מעץ לעץ: החל ב-0 יבול ועד ל-1 ק"ג שמן/ עץ/שנה - יבול שקיבלנו בעץ שגדל בתחנת המחקר ברמת הנגב. יש  שמועות שבוררו בארץ עצים המניבים 3-2 ליטר שמן/עץ/שנה.  עץ הארגן גדל מצוין בכל רחבי הארץ, ממושב אלמגור באזור הכנרת,  מעט דרומה דרך מעגן מיכאל וגבעת עדה, דרך קיבוץ גבים ועד רמת  נגב וחבל הבשור. התפתחות העצים בקטורה שבערבה הדרומית ביזנונית, כנראה בגין מליחות של dS/m ...