דילוג לתוכן הראשי

שמן ארגן-argan-עץ הארגן בישראל המשך..



גידולי עץ הארגן בארץ הקודש....עוד למדנו Nerd et al., 1994, שבארץ אנו מאבדים כ-%15 מהזריעים שנשתלו
 לטובת פטריית קרקע אנדמית בש ם Fusarium oxysporum. 
פטריה זו הוגדרה על ידי ד"ר לאה צרור מתחנת גילת,
אך לא ברור באם לפנינו גזע אלים מיוחד לארגן, או גזע זהה לפטריה 
שתוקפת ח‘וח‘ובה, שקדים, זיתים או אבוקדו. הצרה עם התפתחות 


מחלה זו היא, שעץ יכול להתפתח יפה במשך מספר שנים - ואז באה 
הפטריה, מתפשטת דרך צינורות העצה וממיתה אותו.
מכאן, שחובה לברור זנים עמידים לפוזריום הגדלים על שורשיהם, או 
למצוא כנות עמידות שעליהן יורכבו הזנים המצטיינים. כמובן שיהיה 
צורך ללמוד את השפעת הכנות הזריעות על ביצוע הרוכבים. 
באשר לריבוי וגטטיבי, נערכו מספר מחקרים שמדווחים בספרות Bellefontaine et al., 2010; Bakry et al., 2009; Nouaim etal., 2002 ממחקרים אלה עולה שעץ הארגן קשה לריבוי וגטטיבי,
במיוחד מייחורים, וכי בחלק מהמקרים תוקפת פטריה את העלים וגוז
רמת לתמותת הייחורים )Bakry et al., 2009( .כן עלה מהמחקרים 
שייחורים של ענף לא מעוצה משתרשים טוב יותר מענפים מעוצים. 
שעור ההשתרשות בטיפולים הטובים ביותר הגיע לסביבות ה-%80, 
אך היה זה רק בקלון אחד. ברוב הקלונים האחרים היו שעורי השתרז
שות בודדים או אפס השתרשות. מאחר שקיים הבדל גדול מאד בין 
קלונים שונים, חובה לפתח פרוטוקול ריבוי לכל זן בנפרד. במאמרים 
הללו מפורטים פרוטוקולים גם לריבוי באמצעות תרבויות רקמה, אך 
אין דיווח על הקשיית השתילים, שכידוע זהו השלב הקשה ביותר לריז
בוי מסחרי של כל מין בוטני. כמו כן אין דיווח על ביצועי העצים שהורבו 
מייחורים. יוסי מויאל, איש צוות במחקר הארגן באוניברסיטת בן גוריון 
בנגב, הצליח להרכיב בהרכבות ראש מספר קטן של עצים שגדלים 
כיום בקטורה. אין שום מידע לגבי השפעת הכנה על הרוכבים. חשוב 
לציין שגם אין כל מידע מבוסס על דרישות הארגן למים ולדשן.
אם כן, לעץ מעניין זה יתרונות גדולים. מפרי הארגן ניתן להפיק שמן צמז
חי איכותי ביותר המתאים למאכל, לטיגון ולקוסמטיקה. יש בארץ
שוק בטוח לכמויות מסחריות של שמן זה, הידוע ומוכר בעיקר ליוצאי מרוקו, אך גם לישראלים 
רבים שטעמו ממנו בביקורים במרוקו. כמו כן קיים פוטנציאל לשמן בשוק העולמי. למסקנה זו הגיע גם ד"ר דן רימון, שניתח את כלכליות הגידול כבר ב-2007 רימון, 2007. 
החסרונות הגדולים שמעכבים את נטיעות הארגן בארץ כעץ מטע הם, לפי מיטב ידיעות
תנו, כוללים את העובדה שטרם בוררו עצים עם יבול גבוה של שמן שנבדקו מספר שנים 
רצופות באזורי הארץ השונים. כמו כן טרם בוררו כנות או זנים עמידים לפטריית הפוזריום, 
ולא ידוע מה השפעת הכנות הזריעות על זנים מורכבים. בנוסף, בשלב זה אין פרוטוקולים 
מוכחים לריבוי ייחורים ובמיוחד להקשייתם לאחר ההשרשה. גם נושא טכניקות ההרכז
בה לא נבדק לעומק, למרות ההצלחה של הרכבת עצים בודדים בהרכבת ראש. 
תקווה אני שמאמר קצר זה יעודד השקעות במחקר ופיתוח של מין חשוב זה, לו פוטנז
ציאל כלכלי גדול. ניתוח כלכלי שנעשה לפני מספר שנים על ידי ד"ר דן רימון, כלכלן שיווק 
חקלאי שפירסם את מאמרו על הארגן ב'עלון הנוטע' ב-2007, הגיע למסקנות דומות.
תודה רבה:יוסי מזרחי / המחלקה למדעי החיים, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טרפש מרוקאי, כמהין , טרפש מרוקאי להשיג במרפא הבושם-04-9952122

טרפש מרוקאי -הכמהין או בשמה המרוקני: טרפש. הכמהין היא פקעת הגדלה בארץ בנגב המערבי בעיקר בצאלים לזמן קצוב ואפשר לאתר אותה תחת שיח השמשון. בשוק בבאר שבע אפשר למצוא בעונה את הבדואים מצויידים בדליים מלאים בכמהין כשמחירן עשוי להאמיר לכדי 100 ויותר ש"ח. קטיף הכמהין הופך להיות חווייה בפני עצמה משום שלא ניתן למצוא אותה בקלות, אלא בחיפוש שיטתי, יש להצטייד בסכין חדה על מנת לחפור מתחת לשיח ולהוציא אותה בעדינות. בצרפת ובאיטליה מאמנים כלבים וחזירים למצוא את הכמהין השחור על ידי הרחה של הפטרייה שמפרישה ריח מיוחד במינו. אבל שם מחירה לא יסולא בפז,ובכל זאת אנשים לא מוותרים עליה במסעדות, כשהיא מפארת מנות יוקרתיות.ובארץ מפליאים בני העדה המרוקאית בתבשיל הכבש עם הכמהין - כשהטעם הוא לעילא. כמהין טרפש מרוקאי טבול בשמן כמהין משובח ביותר ניתן להזמין במרפא הבושם בע"מ. 04-9952122

עץ הארגן Argan שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני

עץ הארגן (Argan) שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני מאת חופים - מדריך טיולים שמואל אזנקוט (פרטים בתחתית העמוד הכותב:  שמואל אזנקוט מורה דרך. שם אנגלי:  Argan  שם בוטני:  Argania spinosa   עץ הארגן –  Argan ,  הוא צמח ממשפחת -  Sapotaceae.  ,  עץ אנדמי ממרוקו שבדרום המערב -  אגדיר איסוורה מראקש ובחבל  טינדוף  שב אלג'יריה  -  Algeria  , ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם. העץ גדל אך רק בדרום-מערב המדינה, וישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה. הארגן הוא עץ קוצני הגדל בתנאים קשים של חום, יובש וקרקע דלה.          פרי עץ הארגן דומה לזית גדול יותר ארוך מעט ועגול . בפרי יש גלעין שקליפתו קשה במיוחד ובתוכו זרע ולעיתים שניים או שלשה זרעים. מהזרעים מפיקים את שמן הארגן המשמש את המקומיים בעיקר למאכל. ההפקה נעשית ע"י נשים בשיטה מסורתית אשר כרוכה בעבודה רבה, כיום מפיקים את שמן ארגן ע"י כבישה באמצעות ציוד מכני. השיט...

עץ הארגן בארץ הקודש:בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים בארץ,

ומה אצלנו? בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים  בארץ,  ובמקביל למדנו אודות העץ והפרי את הדברים הבאים: העץ עמיד מאד ליובש ושורד יפה גם לאחר תקופות ארוכות ללא  השקיה. הוא נכנס למעין תרדמה ומתעורר עם חידוש ההשקיה או  עם ירידת גשם.  העץ עומד ללא בעיה בטמפרטורות של עד מינוס 7 מ"צ, כמו גם  בטמפרטורות גבוהות של ע ד 46 מ"צ ובלחות אוויר יחסית מאד נמו כה.  לעץ עמידות חלקית למליחות שעיקרה סידן, מגנזיום וסולפטים,  ורגישות גבוהה יותר למליחות של נתרן וכלוריד. העץ נכנס לפוריות ארבע-חמש שנים לאחר הנטיעה והיבולים מש תנים בצורה דרמטית מעץ לעץ: החל ב-0 יבול ועד ל-1 ק"ג שמן/ עץ/שנה - יבול שקיבלנו בעץ שגדל בתחנת המחקר ברמת הנגב. יש  שמועות שבוררו בארץ עצים המניבים 3-2 ליטר שמן/עץ/שנה.  עץ הארגן גדל מצוין בכל רחבי הארץ, ממושב אלמגור באזור הכנרת,  מעט דרומה דרך מעגן מיכאל וגבעת עדה, דרך קיבוץ גבים ועד רמת  נגב וחבל הבשור. התפתחות העצים בקטורה שבערבה הדרומית ביזנונית, כנראה בגין מליחות של dS/m ...