דילוג לתוכן הראשי

עצי הארגן, שמאגוזיהם מופק השמן המרוקאי המופלא, כמעט נכחדו מן העולם. כעת אפשר למצוא אותם בהמוניהם בדרום ישראל

עצי הארגן, שמאגוזיהם מופק השמן המרוקאי המופלא, כמעט נכחדו מן העולם. כעת אפשר למצוא אותם בהמוניהם בדרום ישראל



מאת: תמי חסקלברג | מתוך מדור "שוק" בגיליון ספטמבר 2011 של "על השולחן"

אם תשאלו בשלן מרוקאי מהדור הישן על שמן אגוזי הארגן, תקבלו מבט מצועף השמור לצרפתים שמדברים על שמן כמהין. כבר מאות שנים המרוקאים מתבלים מנות נבחרות בשמן האדמדם בעל הטעם האגוזי, ולאחרונה הוא זוכה להערצה גם בקרב שפים מערביים, בעיקר בריטים ואוסטרלים.
הבעיה היא שבעשורים האחרונים עצי הארגן במרוקו התמעטו עד לסכנת הכחדה בגלל רעיית יתר של עיזים וכריתה להסקה על ידי מקומיים עניים. למעשה, בחמישים השנה האחרונות הצטמצם מספר העצים בחצי, והאו"ם היה צריך להתערב ולהגדיר "שמורות ארגן". המצב הזה הקפיץ את מחיר השמן לשמיים ומנע את חשיפתו לקהל הרחב. גם שיטת ההפקה של השמן לא הקלה על שיווקו: בתהליך המסורתי העיזים מטפסות על הענפים הקוצניים, אוכלות את הפרי הקשה שסביב האגוזים ופולטות את האגוזים נקיים וקלופים. לא בדיוק משהו שתשימו בפרסומת.

במהלך השנים ניסו רבים לגדל את הארגן מחוץ לגבולות מרוקו, אך הזן המרוקאי סירב להיקלט. נקודת המפנה הדרמטית התרחשה דווקא אצלנו. חברת "סיוון ס.מ." הישראלית פיתחה זן בשם "ארגן 100", שמצליח לגדול באזורים רבים בעולם כולל בישראל. יתר על כן: הזן החדש מניב פי 10 מעץ מרוקאי ממוצע - 100 קילו אגוזים לעץ.

כיום משגשגות חלקות גידול אורגניות של ארגן 100 בערבה, בנגב ובאשקלון, ומחזור ראשון של שמן יצא לשוק המקומי וזכה להצלחה גדולה במסעדות. מחירו גבוה מאוד (250 שקל לבקבוק של 250 מ"ל), אך ממילא משתמשים בו רק לזילוף עדין, והטעם שווה את המחיר. ונסיים בצפירת הרגעה לחוששים: בניגוד לתהליך המסורתי שמן הארגן הישראלי מופק בתהליך ממוכן, ללא מעורבות עיזים.

מקרפאצ'ו ועד ירקות שורש"לשמן ארגן יש טעם מיוחד במינו," אומר השף עזרא קדם. "ב'ארקדיה' אנחנו מתבלים בו תפוחי אדמה, קרפאצ'ו טלה ופירה שורשים. באופן אישי אני חושב שהטעם העמוק שלו פשוט נברא לירקות שורש בכל צורה שרק תרצו." 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טרפש מרוקאי, כמהין , טרפש מרוקאי להשיג במרפא הבושם-04-9952122

טרפש מרוקאי -הכמהין או בשמה המרוקני: טרפש. הכמהין היא פקעת הגדלה בארץ בנגב המערבי בעיקר בצאלים לזמן קצוב ואפשר לאתר אותה תחת שיח השמשון. בשוק בבאר שבע אפשר למצוא בעונה את הבדואים מצויידים בדליים מלאים בכמהין כשמחירן עשוי להאמיר לכדי 100 ויותר ש"ח. קטיף הכמהין הופך להיות חווייה בפני עצמה משום שלא ניתן למצוא אותה בקלות, אלא בחיפוש שיטתי, יש להצטייד בסכין חדה על מנת לחפור מתחת לשיח ולהוציא אותה בעדינות. בצרפת ובאיטליה מאמנים כלבים וחזירים למצוא את הכמהין השחור על ידי הרחה של הפטרייה שמפרישה ריח מיוחד במינו. אבל שם מחירה לא יסולא בפז,ובכל זאת אנשים לא מוותרים עליה במסעדות, כשהיא מפארת מנות יוקרתיות.ובארץ מפליאים בני העדה המרוקאית בתבשיל הכבש עם הכמהין - כשהטעם הוא לעילא. כמהין טרפש מרוקאי טבול בשמן כמהין משובח ביותר ניתן להזמין במרפא הבושם בע"מ. 04-9952122

עץ הארגן Argan שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני

עץ הארגן (Argan) שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני מאת חופים - מדריך טיולים שמואל אזנקוט (פרטים בתחתית העמוד הכותב:  שמואל אזנקוט מורה דרך. שם אנגלי:  Argan  שם בוטני:  Argania spinosa   עץ הארגן –  Argan ,  הוא צמח ממשפחת -  Sapotaceae.  ,  עץ אנדמי ממרוקו שבדרום המערב -  אגדיר איסוורה מראקש ובחבל  טינדוף  שב אלג'יריה  -  Algeria  , ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם. העץ גדל אך רק בדרום-מערב המדינה, וישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה. הארגן הוא עץ קוצני הגדל בתנאים קשים של חום, יובש וקרקע דלה.          פרי עץ הארגן דומה לזית גדול יותר ארוך מעט ועגול . בפרי יש גלעין שקליפתו קשה במיוחד ובתוכו זרע ולעיתים שניים או שלשה זרעים. מהזרעים מפיקים את שמן הארגן המשמש את המקומיים בעיקר למאכל. ההפקה נעשית ע"י נשים בשיטה מסורתית אשר כרוכה בעבודה רבה, כיום מפיקים את שמן ארגן ע"י כבישה באמצעות ציוד מכני. השיט...

עץ הארגן בארץ הקודש:בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים בארץ,

ומה אצלנו? בשנים האחרונות ניטעו כמה עשרות דונמים של ארגן במקומות שונים  בארץ,  ובמקביל למדנו אודות העץ והפרי את הדברים הבאים: העץ עמיד מאד ליובש ושורד יפה גם לאחר תקופות ארוכות ללא  השקיה. הוא נכנס למעין תרדמה ומתעורר עם חידוש ההשקיה או  עם ירידת גשם.  העץ עומד ללא בעיה בטמפרטורות של עד מינוס 7 מ"צ, כמו גם  בטמפרטורות גבוהות של ע ד 46 מ"צ ובלחות אוויר יחסית מאד נמו כה.  לעץ עמידות חלקית למליחות שעיקרה סידן, מגנזיום וסולפטים,  ורגישות גבוהה יותר למליחות של נתרן וכלוריד. העץ נכנס לפוריות ארבע-חמש שנים לאחר הנטיעה והיבולים מש תנים בצורה דרמטית מעץ לעץ: החל ב-0 יבול ועד ל-1 ק"ג שמן/ עץ/שנה - יבול שקיבלנו בעץ שגדל בתחנת המחקר ברמת הנגב. יש  שמועות שבוררו בארץ עצים המניבים 3-2 ליטר שמן/עץ/שנה.  עץ הארגן גדל מצוין בכל רחבי הארץ, ממושב אלמגור באזור הכנרת,  מעט דרומה דרך מעגן מיכאל וגבעת עדה, דרך קיבוץ גבים ועד רמת  נגב וחבל הבשור. התפתחות העצים בקטורה שבערבה הדרומית ביזנונית, כנראה בגין מליחות של dS/m ...