דילוג לתוכן הראשי

עצי הארגן, שמאגוזיהם מופק השמן המרוקאי המופלא, כמעט נכחדו מן העולם. כעת אפשר למצוא אותם בהמוניהם בדרום ישראל

עצי הארגן, שמאגוזיהם מופק השמן המרוקאי המופלא, כמעט נכחדו מן העולם. כעת אפשר למצוא אותם בהמוניהם בדרום ישראל



מאת: תמי חסקלברג | מתוך מדור "שוק" בגיליון ספטמבר 2011 של "על השולחן"

אם תשאלו בשלן מרוקאי מהדור הישן על שמן אגוזי הארגן, תקבלו מבט מצועף השמור לצרפתים שמדברים על שמן כמהין. כבר מאות שנים המרוקאים מתבלים מנות נבחרות בשמן האדמדם בעל הטעם האגוזי, ולאחרונה הוא זוכה להערצה גם בקרב שפים מערביים, בעיקר בריטים ואוסטרלים.
הבעיה היא שבעשורים האחרונים עצי הארגן במרוקו התמעטו עד לסכנת הכחדה בגלל רעיית יתר של עיזים וכריתה להסקה על ידי מקומיים עניים. למעשה, בחמישים השנה האחרונות הצטמצם מספר העצים בחצי, והאו"ם היה צריך להתערב ולהגדיר "שמורות ארגן". המצב הזה הקפיץ את מחיר השמן לשמיים ומנע את חשיפתו לקהל הרחב. גם שיטת ההפקה של השמן לא הקלה על שיווקו: בתהליך המסורתי העיזים מטפסות על הענפים הקוצניים, אוכלות את הפרי הקשה שסביב האגוזים ופולטות את האגוזים נקיים וקלופים. לא בדיוק משהו שתשימו בפרסומת.

במהלך השנים ניסו רבים לגדל את הארגן מחוץ לגבולות מרוקו, אך הזן המרוקאי סירב להיקלט. נקודת המפנה הדרמטית התרחשה דווקא אצלנו. חברת "סיוון ס.מ." הישראלית פיתחה זן בשם "ארגן 100", שמצליח לגדול באזורים רבים בעולם כולל בישראל. יתר על כן: הזן החדש מניב פי 10 מעץ מרוקאי ממוצע - 100 קילו אגוזים לעץ.

כיום משגשגות חלקות גידול אורגניות של ארגן 100 בערבה, בנגב ובאשקלון, ומחזור ראשון של שמן יצא לשוק המקומי וזכה להצלחה גדולה במסעדות. מחירו גבוה מאוד (250 שקל לבקבוק של 250 מ"ל), אך ממילא משתמשים בו רק לזילוף עדין, והטעם שווה את המחיר. ונסיים בצפירת הרגעה לחוששים: בניגוד לתהליך המסורתי שמן הארגן הישראלי מופק בתהליך ממוכן, ללא מעורבות עיזים.

מקרפאצ'ו ועד ירקות שורש"לשמן ארגן יש טעם מיוחד במינו," אומר השף עזרא קדם. "ב'ארקדיה' אנחנו מתבלים בו תפוחי אדמה, קרפאצ'ו טלה ופירה שורשים. באופן אישי אני חושב שהטעם העמוק שלו פשוט נברא לירקות שורש בכל צורה שרק תרצו." 

תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

טרפש מרוקאי, כמהין , טרפש מרוקאי להשיג במרפא הבושם-04-9952122

טרפש מרוקאי -הכמהין או בשמה המרוקני: טרפש. הכמהין היא פקעת הגדלה בארץ בנגב המערבי בעיקר בצאלים לזמן קצוב ואפשר לאתר אותה תחת שיח השמשון. בשוק בבאר שבע אפשר למצוא בעונה את הבדואים מצויידים בדליים מלאים בכמהין כשמחירן עשוי להאמיר לכדי 100 ויותר ש"ח. קטיף הכמהין הופך להיות חווייה בפני עצמה משום שלא ניתן למצוא אותה בקלות, אלא בחיפוש שיטתי, יש להצטייד בסכין חדה על מנת לחפור מתחת לשיח ולהוציא אותה בעדינות. בצרפת ובאיטליה מאמנים כלבים וחזירים למצוא את הכמהין השחור על ידי הרחה של הפטרייה שמפרישה ריח מיוחד במינו. אבל שם מחירה לא יסולא בפז,ובכל זאת אנשים לא מוותרים עליה במסעדות, כשהיא מפארת מנות יוקרתיות.ובארץ מפליאים בני העדה המרוקאית בתבשיל הכבש עם הכמהין - כשהטעם הוא לעילא. כמהין טרפש מרוקאי טבול בשמן כמהין משובח ביותר ניתן להזמין במרפא הבושם בע"מ. 04-9952122

הזהב מהדרום :עץ הארגן הישראלי מניב פרי והשמן ארגן האיכותי כבר כאן!

הזהב מהדרום :עץ הארגן הישראלי מניב פרי והשמן ארגן האיכותי כבר כאן! #שמן_ארגן #שמן_ארגן: שמן ארגן #שמן_מרוקאי לא מיועד רק למי שמוקיר עור מושלם ושיער מבריק. סגולות הבריאות של שמן ארגן מוכרים היום גם על ידי הקהילה המדעית. שמן ארגן עשיר בחומצות שומן חיוניות ונוגדי חמצון כאחד. מהם כל יתרונות הבריאות והיופי של שמן ארגן? שמן הארגן המרוקאי כבש את מוצרי הטיפוח לשיער, הודות להיותו עשיר בויטמין E , מינרלים וחומצות שומן – אומגה 9 ואומגה 6 החודרים אל השערה ומעניקים לה חוזק ורכות. השמן מופק בתהליך מסורתי בכבישה קרה השומר על תכונותיו העשירות. השמן מיועד לשיער ומגן עליו מפני נזקי מזג האוויר ומזהמים, מסייע לחיזוק שורשי השיער, מניעת קשקשים, מטפל ביובש הקרקפת והשיער ומסייע לאיחוי קצוות מפוצלים. שימוש מתמיד בשמן לאחר הרחצה יעניק לשיערך את הברק והבריאות שאבדה לו. מה יש בו? שמן ארגן, שמן חוחובה, ויטמין E, תמציות ריח. הוראות שימוש: אחרי המקלחת, לשים מעט שמן על כפות הידיים, לשפשף זו בזו ולמרוח על שיער רטוב מהקצוות ועד לשורש. לא לבליעה שמן ארגן לשיער יבש ופגום (שיער דהוי יבש, שיער דליל או שיער עם קצוות מפ

עץ הארגן Argan שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני

עץ הארגן (Argan) שבמרוקו - עץ הברזל המרוקני מאת חופים - מדריך טיולים שמואל אזנקוט (פרטים בתחתית העמוד הכותב:  שמואל אזנקוט מורה דרך. שם אנגלי:  Argan  שם בוטני:  Argania spinosa   עץ הארגן –  Argan ,  הוא צמח ממשפחת -  Sapotaceae.  ,  עץ אנדמי ממרוקו שבדרום המערב -  אגדיר איסוורה מראקש ובחבל  טינדוף  שב אלג'יריה  -  Algeria  , ואינו קיים בשום מקום אחר בעולם. העץ גדל אך רק בדרום-מערב המדינה, וישנם למעלה מעשרים מיליון עצים אשר מהווים מרכיב חיוני בשרשרת המזון והסביבה. הארגן הוא עץ קוצני הגדל בתנאים קשים של חום, יובש וקרקע דלה.          פרי עץ הארגן דומה לזית גדול יותר ארוך מעט ועגול . בפרי יש גלעין שקליפתו קשה במיוחד ובתוכו זרע ולעיתים שניים או שלשה זרעים. מהזרעים מפיקים את שמן הארגן המשמש את המקומיים בעיקר למאכל. ההפקה נעשית ע"י נשים בשיטה מסורתית אשר כרוכה בעבודה רבה, כיום מפיקים את שמן ארגן ע"י כבישה באמצעות ציוד מכני. השיטה הידנית והמסורתית קיימת בעיקר לצורכי  לתיירות וצריכה מקומית. בנוסף לייצור שמן הארגן למאכל , לשמן הארגן יש מספר שימושים כתכשירים רפואיים וסג